Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς

Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς


Εμμανουήλ Παππάς

Φιλικός και αγωνιστής του 1821, πρωτεργάτης της εξέγερσης στην Χαλκιδική, ο Εμμανουήλ Παππάς υπήρξε μια από τις αγνότερες μορφές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία Γεννήθηκε στην Δοβίτσα Σερρών (σημερινό Εμμανουήλ Παππάς) το 1772. Γιος κληρικού, ανέπτυξε παρά τις περιορισμένες γραμματικές του γνώσεις, μεγάλη εμπορική δραστηριότητα στις Σέρρες και να δείχτηκε σε μεγαλέμπορο και τραπεζίτη με καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και στην Βιέννη. Απέκτησε μεγάλη περιουσία , έγινε δανειστής των Τούρκων αγάδων και μπέηδων της περιοχής ,ασκώντας μεγάλη επιρροή πάνω τους.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1819,μυείται στην Φιλική Εταιρία και προσφέρει αμέσως 1000 γρόσια για την ενίσχυση των οικονομικών της. Με εντολή του Αλεξάνδρου Υψηλάντη προετοιμάζει το έδαφος και ξεσηκώνει τους κατοίκους της Μακεδονίας σε επανάσταση. Ο ίδιος αναχωρεί για το Άγιο Όρος που θεωρείται το καταλληλότερο ορμητήριο για την έξεργεση της Μακεδονίας.

Αρχές Ιουνίου η επανάσταση εξαπλώνεται παντού. Οι ελλείψεις όμως σε πολεμοφόδια και σιτάρι δυσκόλευαν την κατάσταση. Οι προσπάθειες του Παππά είναι υπεράνθρωπες. Ενεργεί για να ξεσηκώσει σε επανάσταση και τους Έλληνες της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Οι κλεφταρματολοί όμως των περιοχών είναι διστακτικοί.

Η κατάρρευση πλησιάζει. Οι επιτυχίες του στην Κασσάνδρα και η διάθεση όλης της προσωπικής του περιουσίας δεν έσωσαν το επαναστατικό κίνημα. Ο Παππάς κινδυνεύοντας να συλληφθεί, φεύγει από την Μονή Εσφιγμένου με άλλους κοσμικούς και μοναχούς προς την ελεύθερη Ελλάδα. Στο καράβι επάνω παθαίνει καρδιακή προσβολή και φτάνει νεκρός και φτάνει νεκρός στην ?Ύδρα και θάβεται στις 5 Δεκεμβρίου του 1821 με τιμές στρατού.

Leave a Reply