Οικονομική Ολυμπιάδα

Οικονομική Ολυμπιάδα


Ήδη πάνω από 120 σχολεία από όλη την χώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Ελληνική Οικονομική ΟλυμπιάδαΟ διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του λυκείου, ενώ τουλάχιστον ένα παιδί από κάθε σχολείο προκρίνεται στον περιφερειακό γύρο.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε πέρσι στη χώρα μας για τρίτη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 παιδιών από 168 λύκεια, ενώ μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετείχε στους τελικούς της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας κατέκτησαν την 4η και την 8η θέση μεταξύ 80.000 συνολικά συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Εμείς από την πλευρά μας εργαζόμαστε συστηματικά για την προώθηση του οικονομικού εγγραμματισμού και για να κάνουμε την Οικονομική Ολυμπιάδα κάθε χρόνο και καλύτερη. Φέτος έχουμε περισσότερο υλικό και δράσεις προετοιμασίας των παιδιών, και θέλουμε τη βοήθειά σας για την αύξηση της συμμετοχής και την προετοιμασία των παιδιών ώστε να συνεχίσουν να διακρίνονται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στον διεθνή τελικό που θα διοργανωθεί στη χώρα μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Γενικές πληροφορίες

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το ΚΕΦΙΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού. Όπως και πέρυσι, ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε και την επίσημη έγκριση του διαγωνισμού από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος της Οικονομικής Ολυμπιάδας είναι η προώθηση του οικονομικού εγγραμματισμού στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη προετοιμασία τους στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία τους για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και φέτος σε τρεις γύρους:  

– Τον Σχολικό γύρο, τον Φεβρουάριο του 2024. 

– Τον Περιφερειακό γύρο, τον Απρίλιο του 2024.  
– Τον Τελικό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων. 

Οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες του τελικού γύρου θα βραβευθούν με τα εξής χρηματικά έπαθλα: 

– Πρώτο βραβείο: 3000 ευρώ. 

– Δεύτερο βραβείο: 1500 ευρώ 
– Τρίτο βραβείο: 500 ευρώ. 

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες με τις δέκα καλύτερες επιδόσεις στον τελικό γύρο θα λάβουν τιμητική διάκριση και θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για τη συμμετοχή τους (πέντε προκριθέντες και πέντε αναπληρωτές) στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα. 

Προετοιμασία

Πέρα από το υλικό μελέτης που μπορείτε να βρείτε εδώ, φέτος έχουμε προσθέσει τις ακόλουθες δυνατότητες:

– Το βιβλίο Οικονομικά σε 31 Ώρες, που έχει ως στόχο να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι συναντούν τα οικονομικά σε κάθε τους βήμα. Το βιβλίο, όπως και τα βίντεο που το συνοδεύουν, δεν καλύπτει βέβαια το σύνολο της ύλης της Οικονομικής Ολυμπιάδας, αλλά είναι σχεδιασμένο ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον παιδιών που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την οικονομική επιστήμη.

– Μια σειρά 31 βίντεο βασισμένων στο βιβλίο Οικονομικά σε 31 Ώρες, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με το υλικό του βιβλίου με ευχάριστο τρόπο.

– Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από τη σελίδα της Οικονομικής Ολυμπιάδας στο Facebook. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανεβάζουμε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ένα από τα 31 βίντεο και θα απαντάμε στις ερωτήσεις και τις απορίες που θα έχουν τα παιδιά.

– Τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Quiz Οικονομικών, μέσα από την οποία τα παιδιά μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους κάνοντας quiz οικονομικών γνώσεων, με περισσότερες από 150 ερωτήσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές των οικονομικών φαινομένων. Στο τέλος κάθε quiz τα παιδιά μπορούν να δουν άμεσα την επίδοσή τους και να διαβάσουν τις σύντομες επεξηγήσεις των σωστών απαντήσεων.